Menu
5 € DāvanaReģistrācijaPieteikties5 € DāvanaGrozs
Sākums Sākums Iedvesma

Kā sagatavoties Līgo svētkiem? Jāņu siera recepte un idejas galda dekorēšanai

Līgo un Jāņi ir tradīcijām bagāti svētki, kuros visspilgtāk izpaužas senlatviešu izkoptās paražas, kas saglabājušās vēl līdz mūsdienām. Tiek kurts ugunskurs, meklēts papardes zieds, dziedātas tautasdziesmas un siets Jāņu siers. Tradīciju netrūkst, tāpēc šajā rakstā esam apkopojuši galvenās lietas, par kurām noteikti vajag parūpēties, lai svētki būtu izdevušies.

Dabīgi toņi un materiāli

Līgo svētkos latvieši atgriežas pie senām un pārbaudītām vērtībām, ko tradicionāli izmantoja mūsu senči. Tie ir svētki, kuros latvieši ne tikai dodas pie dabas, bet arī izmanto dabīgus toņus un materiālus galda dekorēšanai un svētku noskaņas radīšanai.

Vasaras saulgriežos neiztikt bez tradicionālā lina galdauta, kas mantots no vecmāmiņas pūra lādes. Taču, ja tomēr galdauts nav saglabājies, to vienmēr var laikus sarūpēt.

Galda dekorācijas

Lustīgākai līgošanai svētku galdu varat papildināt ar zemes krāsas svečturiem un pieskaņotām svecēm, kuru liesma arī kalpos odu atbaidīšanai.

Jāņu zāles ir pazīstamas ar savu dziedinošo un maģisko spēku, tāpēc noteikti jāparūpējas arī par to, lai galdu rotātu māla vai keramikas vāze dabīgos toņos.

Jāņu siera recepte

Vasaras saulgriežiem raksturīgajam Jāņu sieram ir sena vēsture. Pateicoties tā apaļajai formai un dzeltenajai krāsai, tiek uzskatīts, ka tas simbolizē sauli. Īpašu vērtību tas gūst, ja siers ir pašu gatavots pēc autentiskas receptes.

Lai arī jūs varētu pārsteigt savus viesus ar paštaisītu Jāņu sieru, esam sagatavojuši pavisam vienkāršu recepti.

Jums būs nepieciešams:

  • 3 l piena;
  • 1 kg biezpiena;
  • 3 vistu olas;
  • 100 g sviesta;
  • sāls;
  • ķimenes.

Kā pagatavot sieru?

1. Uzkarsējiet pienu līdz 80 grādiem. Uz lēnas uguns un lēni maisot, karstā pienā sāciet pievienot biezpienu. Maisiet, kamēr sāk atdalīties sūkalas.

2. Ņemiet ūdenī samitrinātu marli un ieklājiet to sietā vai caurdurī. Pēc tam, kad sūkalas jau ir atdalījušās, lejiet visu masu marlē un noteciniet sūkalas.

3. Karsto biezpiena masu lieciet katlā kopā ar sakultām olām, kam klāt pievienotas ķimenes un sāls. Masai pievienojiet sviestu. Nepārtraukti maisiet, līdz kamēr masa nelīp pie katla malām.

4. Kad masa ir gatava, katla saturu izliek sagatavotos trauciņos. Ļaujiet sieram atdzist istabas temperatūrā. Kad tas ir atdzisis, to vismaz uz 1 stundu (vai vēlams uz 1 nakti) liek ledusskapī.

5. Sagrieziet sieru šķēlītēs un pasniedziet to uz siera plates.

Līgo svētku galda noformējums

Šie svētki nav iedomājami bez koka elementiem – varat papildināt galdu ar šķīvju paliktņiem, uzkodu platēm un garšvielu trauciņiem, kas darināti no ozolkoka, bambusa vai kāda cita koka. Lai galdam piešķirtu īpašu akcentu, varat pieskaņot arī elementus ar dabas motīviem, piemēram, salvetes ar ziediem, kas atgādina jāņuzāles.

Jāņu tradīcijas

Jau izsenis tiek runāts, ka Līgo svētkos alus simbolizē labu graudaugu ražu, tāpēc bez tradicionālā Jāņu siera īstenos Līgo svētkos noteikti nevar trūkt arī alus kausu.

Siera un uzkodu plate pēc rīta peldes

Senlatviešu ticējums vēsta, ka, saulei lecot, Jāņu rītā ir jādodas peldēties, jo tad ūdenim ir maģiskas īpašības – tas dod spēku, enerģiju un veselību. Noteikti sarūpējiet siltu pledu, kā arī siera un uzkodu plati, lai pēc kārtīgās peldes sasildītos un remdētu izsalkumu. Šim nolūkam varat izmantot jau galdā celtās plates, kas izgatavotas no koka.