Menu
10 € DāvanaReģistrācijaPieteikties10 € DāvanaGrozs
Sākums Sākums Iedvesma

3 vienkārši veidi, kā mājās izaudzēt garšaugus un asnus

Eva Kovarova, 2022. gada 25. februāris

Pavasaris strauji tuvojas, un tagad ir īstais laiks, lai izmēģinātu roku garšaugu audzēšanā. Šeit jūs atradīsiet padomus, kas ir lieliski piemēroti iesācējiem, jo dažām mūsu metodēm pat nav nepieciešama augsne vai puķu pods.

Izmantojiet dārzeņu pārpalikumus

Sāciet ar visvienkāršāko - dārzeņu pārpalikumiem. No pētersīļu saknēm jūs ļoti viegli varat izaudzēt pētersīļus burkā vai bļodā. Iegremdējiet to aptuveni puscentimetrā ūdens un regulāri to piepildiet. Svaigas lapas parādīsies jau pēc dažām dienām.

Līdzīgi var izaudzēt sīpolus no maurlokiem vai puravu galotnēm. Vienkārši ielieciet apakšējo daļu ar saknēm glāzē ūdens, un pēc dažām dienām varēsiet baudīt savus jaunos dārzeņus.

Kā audzēt dīgstus savā dzīvoklī?

Mums visiem ir pazīstama kreses sēklu sēšana uz šķīvja ar slapju vati. Tāpat kā kreses, šādā veidā var diedzēt arī citas sēklas. Nelielām sēklām, piemēram, kreses, lucernas, sinepju vai linu sēklām, izmantojiet speciālu trauku ar sietiņu vai vienkāršu bļodu, kas izklāta ar vati.

Salīdzinot ar bļodu, kas izklāta ar vati, traukam ar sietiņu ir viena priekšrocība - daļa stādu nav jānogriež, bet tos var izņemt un ēst veselus.

Lielākām sēklām būs nepieciešama burka ar sietiņu. Var izmantot parastu burku vai glāzi, kas pārklāta ar marli vai sietiņu, lai varētu izliet ūdeni. Šai metodei labi derēs zirņi, lēcas vai sarkanās lēcas (parastās pupiņas nav piemērotas, jo tās var ēst tikai vārītas).

Sagatavošanas process ir ļoti vienkāršs

1. Uz nakti iemērciet sēklas ūdenī un no rīta tās noskalojiet. Bet pārliecinieties, ka podā ir atlicis nedaudz vietas, jo sēklas palielināsies.
2. Katru rītu un vakaru tos noskalojiet.
3. Nākamajā dienā sāks parādīties asni. Ja tos uzglabāsiet slēgtā kastē ledusskapī, tie būs ēdami vēl dažas dienas.

Dīgšanai vislabāk der organiskas vai ķīmiski neapstrādātas sēklas. Nekad nepērciet sēklas, kas paredzētas sēšanai, jo tās ir apstrādātas ar īpašām ķimikālijām. Lielākas sēklas, piemēram, zirņus un pupiņas, var iegādāties pārtikas veikalā, taču tās nedrīkst lobīt, jo tad tās nedīgst. Mazākām sēklām dārzkopības veikalā var viegli iegādāties dīgtspējīgu sēklu versiju.

Kā audzēt garšaugus no sēklām

Ja vēlaties klasiku, izmēģiniet baziliku. Tas ir viens no aromātiskākajiem garšaugiem, un vasarā to var izmantot dažādos veidos.

1) Sēklas iesēj jogurta glāzītē.
2) Pārliecinieties, ka augsne ir ļoti mitra, iestādiet sēklas un pārklājiet tās ar puscentimetra augsnes kārtu.
3) Visu laiku uzturiet augsni vienmērīgi mitru. Lai paātrinātu dīgšanas procesu, var apklāt krūzi ar plastmasas plēvi.
4) Pēc nedēļas vai divām redzēsiet pirmās zaļās lapas.

Padoms: nesējiet sēklas pārāk blīvi, vai arī pārstādiet augu, tiklīdz parādās lapas. Tam ir jāatvēl pietiekami daudz vietas augšanai.

Praktiski padomi garšaugu audzēšanai iesācējiem

• Iegādājieties īpašu garšaugu podiņu. Tie ir kompakti un bieži vien pašlaistoši, tāpēc augsnē ir pastāvīgs mitrums.

• Garšaugiem vissvarīgākais ir saules gaisma un temperatūra. Novietojiet podiņu vietā, kur ir pietiekami daudz dienas gaismas un aptuveni 20°C temperatūra.

• Iegādājieties garšaugu audzēšanai piemērotu augsni. Labu augsni var arī sajaukt ar smiltīm proporcijā 4:1.

Visus padomus sagatavoja Eva Kovarova. Jūs atradīsiet viņu Instagramā kā Gathermoments.