Pirmās saulainās dienas tā vien aicina ienest pavasarīgas vēsmas mājoklī, ko varat arī panākt, pagatavojot kādu gardu un pavasarīgu gardumu. Uzklājiet galdu uz balkona vai dārzā un pagatavojiet pavasarīgu kūku pēc tradicionālām rumāņu receptēm. Receptes sagatavoja Grēta, kuras "Instagram" kontu varat aplūkot šeit: De mâncare.
Kūka:
• 350 g miltu;
• 10 g sausā rauga;
• 100 g cukura;
• 100 ml silta piena (var izmantot arī augu izcelsmes pienu);
• 1 šķipsniņa sāls;
• 1 ēdamkarote vaniļas esences vai ekstrakta;
• apelsīna miza;
• 3 olas (1 ola būs nepieciešama vēlāk kūkas apsmērēšanai);
• 200 ml jogurta;
• 1 ēdamkarote eļļas.
Krēms:
• 400 g maskarpones siera;
• 4 olas;
• 4 ēdamkarotes izsijātu miltu;
• apelsīnu sula;
• 100 g cukura;
• 1 ēdamkarote vaniļas esences vai ekstrakta;
• 50 g jūsu iecienītāko žāvētu augļu (rozīnes, dzērvenes, jāņogas, aprikozes vai plūmes).
Kūka:
1. Siltā pienā izšķīdiniet cukuru un raugu, pievienojiet ar sāli sajauktus miltus, tad vaniļu, rīvētu apelsīna miziņu, 2 olas un jogurtu.
2. Ielejiet eļļu un mīciet ar rokām vai virtuves kombainu, līdz iegūstat elastīgu, gludu un nedaudz lipīgu mīklu.
3. Pārklājiet mīklu un atstājiet, līdz tā uzrūgst (aptuveni uz pusi lielāka).
4. Izklājiet mīklu uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem un sagrieziet to trīs vienādās daļās.
5. No pirmajiem diviem mīklas gabaliņiem izveidojiet kūkas pamatni. Cepšanas veidnē (vēlams ar noņemamām sieniņām) ieklājiet cepampapīru. Pēc tam veidnes pamatnē ieklājiet vienu mīklas gabalu, taču otru – gar malām (kā attēlā).
Krēms:
6. Krēma pagatavošanai bļodā sajauciet maskarpones sieru, olas, cukuru, apelsīnu sulu, miltus un vaniļas esenci. Pēc tam pievienojiet žāvētos augļus.
7. Kūkas veidnē ielejiet krēmu Lieciet virsū trešo mīklas gabalu.
8. Apsmērējiet kūku ar labi sakultu olu.
9. Cepiet uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 45–50 minūtes 170 °C (vidējā plauktā, ar ieslēgtu ventilatoru). Cepšanas laikā kūku uzraugiet, neatverot cepeškrāsns durvis.
10. Kad laiks ir pagājis, ar zobu bakstāmā palīdzību pārbaudiet, vai kūka ir izcepusies.