Menu
5 € DāvanaReģistrācijaPieteikties5 € DāvanaGrozs
Sākums Sākums Iedvesma

Kā pagatavot eklērus franču gaumē?

Barbora Rihova · 2022. gada 17. maijs

Kas var būt labāks par pašgatavotiem eklēriem? Šis tradicionāls franču deserts tiek gatavots no vieglas mākonim līdzīgas kārtainās mīklas, kas pildīta ar saldu putukrējumu. Vai jums, jau lasot vien, nesaskrēja mutē siekalas? Tad turpiniet lasīt un, iespējams, jau šodien sevi varēsiet palutināt ar gardiem eklēriem.

Padomi eklēra mīklas pagatavošanai

• Eklēra mīklas pagatavošana ir daudz vienkāršāka, nekā tas izklausās. Pats sarežģītākais ir cepšana, jo cepšanas laikā nedrīkst atvērt cepeškrāsni. Tādējādi tiek pazemināta temperatūru, mīkla izjuks un to nevarēs piepildīt ar putukrējumu.

• Necepiet mīklu karstā gaisa režīmā. Izvēlieties sildīšanu no augšas un apakšas.

• Sagatavoto mīklu iepilda konditorejas maisiņā un uz cepešpannas, uz kuras izklāts cepampapīrs, veido apmēram 1–2 cm platus eklērus.

• Parasti eklēri ir aptuveni 6–10 cm garus, taču pēc mūsu receptes veidosim 7 cm garus eklērus.

• Pildījumam būs nepieciešams konditorejas maisiņa uzgalis, kas ir šaurāks un garāks. Ja jums tāda nav, varat eklēru pārgriezt gareniski un piepildīt ar putukrējumu.

• Gatavojot putukrējumu, visām sastāvdaļām jābūt vienādā temperatūrā.

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas mīklai:
• 125 ml piena;
• 125 ml ūdens;
• 100 g sviesta;
• 1 karote cukura;
• 150 g miltu;
• 3–4 olas;
• šķipsniņa sāls.

Sastāvdaļas pildījumam:
• 500 ml piena;
• 1 vaniļas pudiņš;
• 100 g cukura;
• 1 karote vaniļas cukura;
• 3 olas dzeltenumi;
• 150–200 ml putukrējuma;
• augļu biezenis vai ievārījums vasarīgākai garšai.

Sastāvdaļas dekorēšanai:
• svaigas avenes;
• liofilizētas (aukstumā žāvētas) avenes;
• 100 g kvalitatīvas šokolādes (ar kakao saturu vismaz 55%);
• 2 tējkarotes kokosriekstu eļļas (pēc izvēles).

Ar šo daudzumu pietiek apmēram 20–25 eklēriem.

Pagatavošana

Mīklas sagatavošana un cepšana:
1. Katliņā ielej pienu, ūdeni, sviestu, cukuru un šķipsniņu sāls. Silda uz lēnas uguns, līdz sviests ir pilnībā izkusis.
2. Kad piens sasilst, sviests izkūst un sāk veidoties burbuļi, noņemiet katlu no uguns un pievienojiet miltus.
3. Kārtīgi samaisiet miltus. Vislabāk to darīt ar koka karoti. Katlu liek uz vidējas uguns un maisa. Mīklai jāatlec no katla malām un jāsāk lipt kopā, katla apakšā jābūt redzamai plānai mīklas kārtiņai.
4. Ļauj mīklai atdzist un pievieno olas – tās jāsakuļ pa vienai.
5. Kad mīklai pievieno trešo olu, pārbaudiet, kāda ir mīklas konsistence. Ja par biezu, tad jāpievieno vēl viena ola.
6. Mīklas konsistencei jābūt tādai, lai tā saglabātu formu un nepilētu, bet tajā pašā laikā to varētu viegli izspiest cauri konditorejas maisiņam.
7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Izmantojiet režīmu, kas silda no augšas un apakšas, necepiet mīklu ar karstā gaisa funkciju.
8. Uz cepešpannas uzklāj cepamo papīru, mīklu liek konditorejas maisiņā ar uzgali un uz pannas izspiež 6–7 cm garas strēmeles. Ja jums nav attiecīgo rīki, varat aplūkot mūsu konditorejas piederumus.
9. Izveidotos eklērus var viegli apliet ar aukstu ūdeni vai pārkaisīt ar pūdercukuru – tas novērš plaisāšanu.
10. Eklērus cep cepeškrāsns apakšā 35–45 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Neatveriet cepeškrāsni pirmās 25 minūtes. Mainoties temperatūrai, mīkla sadrupēs.
11. Pēc cepšanas katra eklēra apakšā izveido nelielu caurumu ar zobu bakstāmo, lai izlaistu tvaikus.
12. Kad izceptie eklēri ir atdzisuši, ar šauro pildījuma galu katrā eklēra galā izveido pa vienam caurumam, pa kuriem tiks iepildīts putukrējums.

Kā eklēros iepildīt putukrējumu?
1. Krēmu pagatavo iepriekšējā dienā. Visas sastāvdaļas, izņemot putukrējumu, liek katliņā. Visu kārtīgi samaisa ar putojamo slotiņu un vāra uz mazas uguns. Neaizmirstiet nepārtraukti maisīt, lai krēms sabiezē kā klasiskais pudiņš. Kad krēms sabiezē, to pārklāj ar pārtikas plēvi un liek atdzesēt ledusskapī.
2. Nākamajā dienā putukrējumu pievieno aukstajam pudiņam un sakuļ. Pēc izvēles varat pievienot nedaudz pūdercukura.
3. Ja vēlaties, pievienojiet augļu biezeni vai ievārījumu (bet vispirms ļaujiet tam atdzist ledusskapī, lai visas sastāvdaļas būtu vienā temperatūrā).

Eklēru dekorēšana:
1. Ūdens peldē izkausē šokolādi un pievieno kokosriekstu eļļu.
2. Pa eklērā izveidotajiem caurumiem abos galos to piepilda ar pagatavoto pildījumu, līdz eklērs piebriest. Ja iepildāt pārāk daudz krēma, tas sāks tecēt pāri malām un eklērs pārplīsīs.
3. Pildītos eklērus iemērc šokolādē un, kamēr šokolāde nav sacietējusi, pārkaisa ar aukstumā žāvētajām avenēm.
4. Visbeidzot izrotājiet ar svaigām avenēm un pasniedziet uz šķīvja.

Uzmanību: pēc iepakojuma atvēršanas liofilizēti augļi un ogas ātri uzsūc mitrumu.