Menu
5 €ReģistrācijaPieteikties5 €Grozs
Sākums Sākums Iedvesma

Apgūstiet galda etiķetes galvenos pamatprincipus

KOPĀ AR MIHAELU ŠELENBERKOVU

Tā vietā, lai vakariņotu pie televizora, kā būtu, ja jūs atļautos vienu reizi izbaudīt greznību, ko sniedz skaisti klāts galds? Mēs varam garantēt, ka vakara atmosfēra būs neatkārtojama! Neuztraucieties, ja etiķetes noteikumi ir piemirsušies, mēs jums tos tūlīt atgādināsim. Izvelciet savu skaistāko trauku komplektu vai arī uzdāviniet sev jaunu un izbaudiet vakaru gan formālā, gan neformālā veidā.

Kā uzklāt galdu neformālām vakariņām

Neformāla maltīte no formālas atšķiras ar galda piederumu skaitu, glāžu veidu un daudz mazāku uzsvaru uz galda etiķeti. Ziemassvētkus vai kāzu gadadienu svin ne katru dienu, taču tas nenozīmē, ka nevar skaisti klāt galdu un padarīt ikdienišķas vakariņas nedaudz īpašākas.

Kas jums būs nepieciešams:
Galda paliktņi
Šķīvji un bļodas
Deserta šķīvji
Galda piederumi
Glāzes ūdenim un vīnam
Dekorācijas - sveces, vāzes un rotājumi

1. Galdauts un trauku paliktņi

Neformālās vakariņās galdauta lietošana ir jūsu ziņā. Sagatavojiet katram vakariņu viesim trauku paliktni un novietojiet uz tā šķīvi galvenajam ēdienam. Varat spēlēties ar galda piederumu materiāliem, stilu un krāsām. Mūsdienās varat arī kombinēt dažādas krāsas šķīvjus.

Salociet papīra vai auduma salveti uz pusēm vai ceturtdaļās un novietojiet to uz šķīvja.

2. Galda piederumi

Sagatavojiet dakšiņu pa kreisi no šķīvja un nazi pa labi, ar asmeni pret šķīvi. Ja pasniedzat arī zupu, novietojiet zupas karoti blakus nazim.

Ja vakariņās plānojat pasniegt ko saldu, tad novietojiet deserta karotīti horizontāli virs šķīvja, vērstu pa kreisi. Ja jums ir paredzēta arī deserta dakšiņa, tad tās vieta ir zem deserta karotes, ar zariem labajā pusē.

3. Glāzes

Vai plānojat cienāt viesus ar vīnu? Tad novietojat katram viesim vīna glāzi pa labi no šķīvja, virs naža un zupas karotes. Ūdens glāze atradīsies blakus vīna glāzei kreisajā pusē virs deserta galda piederumiem.

4. Galda dekorēšana

Pārdomāti galda dekori palīdzēs papildināt vakara unikālo atmosfēru. Galda centrā būs piemērota vieta zemai vāzei ar ziediem, kas būs pietiekami zema, lai netraucētu viesiem pārredzēt galdu. Tomēr ziedus vēlams izvēlieties mazāk aromātiskus, lai tie nekontrastētu ar vakariņu aromātu.

Izmantojiet sveces, lai radītu mājīgu, nedaudz intīmu atmosfēru. Galda vidū novietojiet svečturi vai galveno sveci un ap to vairākas mazākas. Īsākas un platākas sveces ir vairāk piemērotas neformālām vakariņām.

Kā uzklāt svētku galdu

Svētku vakariņās parasti tiek pasniegti vairāk ēdieni un dzērieni, kas nozīmē vairāk galda piederumu un glāžu. Ir daži galda etiķetes noteikumi, kas jāievēro gan rīkojot svinības mājās, gan ieturot svētku maltītes ārpus mājas. Bet neuztraucieties, mēs jūs ar visu iepazīstināsim, lai jūs varētu parūpēties par saviem visiem un izbaudīt svētku vakariņas pilnībā.

Kas jums būs nepieciešams:
Galdauts un galda paliktņi
Svētku galda piederumu komplekts
Glāzes ūdenim, vīnam un, iespējams, šampanietim
Karafes ūdenim vai vīnam
Servēšanas šķīvji un piederumi atsevišķiem ēdieniem
Konditorejas plate un sviesta nazis
Kafijas tasītes

3 svarīgākie noteikumi

Dažādi galda piederumi katram ēdienam.
Vispirms izmantojiet galda piederumus, kas atrodas vistālāk no šķīvja.
Izvietojiet glāzes tādā secībā, kādā tās izmantosiet vakariņās.

1. Galdauts un paliktņi

Vispirms pārklājiet galdu ar lielu baltu galdautu. Katrā galda pusē galdautam jābūt 25 līdz 30 cm pāri galda malām. Tad papildiniet galda klājumu ar auduma salvetēm. Paturiet prātā, ka salvešu krāsai jābūt saskaņotai ar galdautu. Auduma salvetes salociet uz pusēm vai ceturtdaļās un novietojiet pa kreisi no šķīvja blakus galda piederumiem.

2. Galda piederumi

Svētku galdam varat iegādāties kādu svinīgāku, elegantāku galda piederumu komplektu, kas palīdzēs radīt īpašu noskaņu. Galda piederumu skaits ir atkarīgs no ēdienu skaita, taču tiem nevajadzētu būt vairāk par trim gabaliem blakus.

Svarīgs ir arī galda piederumu izkārtojums. Galda piederumus, kurus izmantosiet pirmos, novietojiet vistālāk no šķīvja. Tātad salātu dakša ir pirmā no kreisās puses, bet galvenā ēdiena dakša ir tuvāk šķīvim. Pa labi no šķīvja būs galvenā ēdiena nazis un tad zupas karote. Deserta dakšiņu vai karoti novietojiet virs šķīvja.

3. Šķīvji

Uz galda novietojiet servēšanas šķīvi, kas paliks uz galda līdz brīdim, kas tiks aiznests kopā ar tukšo šķīvi galvenajam ēdienam. Pievienojiet auduma salveti starp šķīvjiem, lai tie nesasistos savā starpā. Katru ēdienu pakāpeniski novietojiet uz servēšanas šķīvja.

Mazais šķīvis pa diagonāli pa labi no galvenā šķīvja ir paredzēts konditorejas izstrādājumiem un sviesta nazim.

4. Glāzes

Glāzes jānovieto šķīvja labajā pusē tādā secībā, kādā tās tiks izmantotas vakariņu laikā. Vakariņās visbiežāk sākumā tiek dzerts baltvīns. Papildus šampanieša glāze atrodas pa labi no pirmās vīna glāzes.

Deserta kafiju parasti pasniedz espresso tasītē.

5. Galda dekorēšana

Liela vāze ar ziediem galda vidū izskatīsies skaisti, taču viesi viens otru neredzēs un tas var sabojāt vakariņu noskaņu. Tāpēc izvēlieties zemas dekorācijas, piemēram, kaltētus ziedus, sveces vai citas nelielas dekorācijas. Jūs varat pievienot arī vārda kartītes vai ēdienkartes katram viesim un novietot tās uz auduma salvetes vai šķīvja.

Padomi vakariņām un nedaudz no etiķetes

Sarežģītāku ēdienu pagatavošana aizņem vairāk laika, kas nozīmē, ka viesi var justies nedaudz izsalkuši gaidot pirmo vakariņu ēdienu. Lai padarītu gaidīšanas laiku patīkamāku, sagatavojiet uz galda trauciņus ar olīvām, maizi ar sviestu un kādu labu aperitīvu. Viesi ar pilnu vēderu drīzāk piedos jums ēdiena aizkavēšanos.

1. Telefons pie galda

Ēšanas laikā telefonam ir jābūt bez skaņas un paslēptam no viesu acīm. Taču tagad ir Instagrama laikmets, un dažkārt mēs vēlamies iemūžināt garšīgo maltīti. Ko darīt šādos gadījumos?

Mūsdienu etiķetes noteikumi nosaka, ka varat pievērt acis uz fotografēšanu, bet telefonam ir jābūt klusuma režīmā, bildes jāuzņem bez zibspuldzes un tas jādara pēc iespējas ātrāk. Ja ēdiens atdzisīs, kamēr meklēsiet pareizo leņķi, viesi jums nebūs pateicīgi.

2. Dzērienu un ēdienu pasniegšana

Novietojat ūdeni, vīnu un šampanieti viesu priekšā redzamā cietā. Vienmēr pasniedziet dzērienus no labās puses, lejot tieši glāzē.

Katru ēdienu pasniedziet viesiem uz šķīvja. Ja no paplātes ir nepieciešams kaut ko paņemt, sagrieziet to iepriekš, atstājiet paplātes malas vaļējas, lai labāk turētos, un pasniedziet ēdienu viesiem pašiem. Atkarībā no ēdiena veida, viesi var izmantot karoti, dakšiņu vai servēšanas knaibles lai paņemtu ēdienu no paplātes.

3. Galda piederumu valoda

Galda piederumi šķīvja vidū, ar izvērstiem galiem katru uz savu pusi, norāda, ka viesis vēl nav beidzis ēst, bet tikai atpūšas. Tāpēc neatņemiet viņam ēdiena šķīvi, kamēr neesat drošs, ka viesis ir pabeidzis savu maltīti.

Tāpat arī pagaidiet, līdz visi ir pabeiguši maltīti, lai pēdējais pusdienotājs nejustos neērti vai piespiests sasteigt pēdējos kumosus. Kad galda piederumi ir novietoti ar rokturiem kopā un atrodas paralēli šķīvim, mēs varam zināt, ka viesis ir pabeidzis savu maltīti.

Nākamajās vakariņās izmēģiniet klāt galdu saskaņā ar mūsu padomiem. Šeit jūs atradīsiet visu nepieciešamo.