Piparkūkas un citi Ziemassvētku cepumi bieži vien tiek cepti vairākas nedēļas pirms svētkiem. To pareizai uzglabāšanai ir būtiska nozīme, lai saglabātu svaigumu, tekstūru un garšu.
Tomēr dažādiem svētku gardumiem ir nepieciešami atšķirīgi apstākļi, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to svaigumu. Nereti to visu var ietekmēt tikai ar vienu lietu – piemērotu uzglabāšanas trauku vai uzglabāšanas veidu.
Šajā rakstā jūs atradīsiet padomus par to, kā izvairīties no kļūdām un saglabāt svētku konditorejas izstrādājumu kvalitāti.
Sausajiem cepumiem par labu nāk mitrums, tāpēc vislabāk piparkūkas un citus sausos našķus ir uzglabāt papīra kastēs, kurās ieklātas salvetes. Piparkūkas var uzglabāt arī keramikas traukā.
Mājās ceptos gardumus uzglabājiet vēsā, tumšā vietā, piemēram, pieliekamajā vai verandā (taču pārliecinieties, ka temperatūra nav pārāk zema).
Toties bezē cepumus vēlams jāuzglabāt sausā vietā papīra maisiņos.
Padoms: lai piparkūkas kļūtu ātrāk mīkstākas, kastē ievietojiet nedaudz sagriezta ābola, taču tam nevajadzētu pieskarties piparkūkām.
Saldumus, kas ir jutīgāki pret mitruma un temperatūras izmaiņām, vislabāk uzglabāt skārda vai plastmasas traukos, kas izklāti ar salvetēm.
Ja jūsu ceptie saldumi ir pildīti ar krēmu, uzglabājiet tos ledusskapī cieši noslēgtās plastmasas kastītēs, lai pie tiem nepiekļūtu mitrums un netiktu absorbētas citas smakas no ledusskapja. Šādus saldumus gan nevar uzglabāt ilgi.
Padoms: pirms uzglabāšanas ļaujiet cepumiem pilnībā atdzist, lai tie nezaudētu tekstūru.
Neceptos saldumus ir grūtāk uzglabāt, jo tie var saturēt neapstrādātas sastāvdaļas, krēmus vai citas mitras sastāvdaļas. Tāpēc uzglabājiet tos hermētiskā traukā, kurā ieklāta folija.
Tos vēlams uzglabāt ledusskapī. Necepto saldumu derīguma termiņš parasti ir īsāks. Atkarībā no izmantotajām sastāvdaļām mēģiniet tās patērēt dažu dienu līdz nedēļas laikā.
Padoms: daži pilieni alkohola palīdzēs saglabāt un pagarināt necepto saldumu derīguma termiņu.
Sausie cepumi: ja tie tiek pareizi uzglabāti, to derīguma termiņš var būt līdz pat mēnesim.
Cepumi ar pildījumu vai krēmu: parasti ledusskapī uzglabājas 3–7 dienas.
Saldēti cepumi: saldētavā tos var uzglabāt līdz 6 mēnešiem, nezaudējot kvalitāti.
Uzglabājot cepumus dzīvoklī pārāk siltā vidē, tie var ātri sabojāties, tāpēc ir svarīgi atrast vēsu vietu. Savukārt nepietiekami noslēgtos traukos cepumi sacietē. Turklāt, ja kopā uzglabājat dažādu izteikti aromātiskus cepumus, pastāv aromātu un garšu sajaukšanās risks. Tāpēc katram cepumu veidam izmantojiet atsevišķu kārbu vai trauku.