Bonami adventes kalendārs | Atklājiet šodienas atlaidi →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Kā uzglabāt cepumus, lai tie būtu svaigi līdz Ziemassvētkiem

Piparkūkas un citi Ziemassvētku cepumi bieži vien tiek cepti vairākas nedēļas pirms svētkiem. To pareizai uzglabāšanai ir būtiska nozīme, lai saglabātu svaigumu, tekstūru un garšu.

Tomēr dažādiem svētku gardumiem ir nepieciešami atšķirīgi apstākļi, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to svaigumu. Nereti to visu var ietekmēt tikai ar vienu lietu – piemērotu uzglabāšanas trauku vai uzglabāšanas veidu.

Šajā rakstā jūs atradīsiet padomus par to, kā izvairīties no kļūdām un saglabāt svētku konditorejas izstrādājumu kvalitāti.

Kā uzglabāt sausos cepumus

Sausajiem cepumiem par labu nāk mitrums, tāpēc vislabāk piparkūkas un citus sausos našķus ir uzglabāt papīra kastēs, kurās ieklātas salvetes. Piparkūkas var uzglabāt arī keramikas traukā.

Mājās ceptos gardumus uzglabājiet vēsā, tumšā vietā, piemēram, pieliekamajā vai verandā (taču pārliecinieties, ka temperatūra nav pārāk zema).

Toties bezē cepumus vēlams jāuzglabāt sausā vietā papīra maisiņos.

Padoms: lai piparkūkas kļūtu ātrāk mīkstākas, kastē ievietojiet nedaudz sagriezta ābola, taču tam nevajadzētu pieskarties piparkūkām.

Kā uzglabāt cepumus ar pildījumu

Saldumus, kas ir jutīgāki pret mitruma un temperatūras izmaiņām, vislabāk uzglabāt skārda vai plastmasas traukos, kas izklāti ar salvetēm.

Ja jūsu ceptie saldumi ir pildīti ar krēmu, uzglabājiet tos ledusskapī cieši noslēgtās plastmasas kastītēs, lai pie tiem nepiekļūtu mitrums un netiktu absorbētas citas smakas no ledusskapja. Šādus saldumus gan nevar uzglabāt ilgi.

Padoms: pirms uzglabāšanas ļaujiet cepumiem pilnībā atdzist, lai tie nezaudētu tekstūru.

Kā uzglabāt neceptos cepumus

Neceptos saldumus ir grūtāk uzglabāt, jo tie var saturēt neapstrādātas sastāvdaļas, krēmus vai citas mitras sastāvdaļas. Tāpēc uzglabājiet tos hermētiskā traukā, kurā ieklāta folija.

Tos vēlams uzglabāt ledusskapī. Necepto saldumu derīguma termiņš parasti ir īsāks. Atkarībā no izmantotajām sastāvdaļām mēģiniet tās patērēt dažu dienu līdz nedēļas laikā.

Padoms: daži pilieni alkohola palīdzēs saglabāt un pagarināt necepto saldumu derīguma termiņu.

Biežāk uzdotie jautājumi

Cik ilgi katra veida saldumi saglabājas svaigi?

Sausie cepumi: ja tie tiek pareizi uzglabāti, to derīguma termiņš var būt līdz pat mēnesim.

Cepumi ar pildījumu vai krēmu: parasti ledusskapī uzglabājas 3–7 dienas.

Saldēti cepumi: saldētavā tos var uzglabāt līdz 6 mēnešiem, nezaudējot kvalitāti.

Kā pareizi uzglabāt cepumus dzīvoklī?

Uzglabājot cepumus dzīvoklī pārāk siltā vidē, tie var ātri sabojāties, tāpēc ir svarīgi atrast vēsu vietu. Savukārt nepietiekami noslēgtos traukos cepumi sacietē. Turklāt, ja kopā uzglabājat dažādu izteikti aromātiskus cepumus, pastāv aromātu un garšu sajaukšanās risks. Tāpēc katram cepumu veidam izmantojiet atsevišķu kārbu vai trauku.

Kā uzglabāt bezglutēna cepumus?

Uzglabājiet bezglutēna cepumus atsevišķi no citiem cepumiem, lai tie nebūtu saskarē ar parastajiem miltu izstrādājumiem.

Kā izmantot pārpalikušos cepumus?

Pārpalikušos cepumus var izmantot, piemēram, desertos – tiramisu vai kūkās, kur sasmalcinātos cepumus var izmantot kā pamatni vai dekorāciju. Cepumus var arī sasaldēt, toties ņemiet vērā, ka saldēšanai piemēroti ir tikai cepumi bez krēma.