5 € DāvanaReģistrācijaPieteikties5 € DāvanaGrozs

Ziemassvētku piparkūkas: recepte un padomi to dekorēšanā

Smaržīgās un skaisti dekorētās piparkūkas ir katra Ziemassvētku galda galvenā sastāvdaļa. Lai uz jūsu galda netrūktu šo saldumu, esam sagatavojuši recepti un vairākus padomus, kā piparkūkas izrotāt ar minimālu piepūli, bet ar lielisku efektu.

Iedvesmojieties no blogeres In kitchen with Zuz receptes un celiet galdā gardas piparkūkas!

Mīklas sastāvdaļas

  • 520 g izsijātu parasto miltu
  • 225 g izsijāta pūdercukura
  • 105 g sviesta
  • 3 veselas olas
  • 2/3 tējkarotes cepamās sodas
  • 1,5 ēdamkarote piparkūku garšvielu
  • 6 ēdamkarotes medus
  • 3 ēdamkarotes kakao

Sastāvdaļas glazūrai

  • 200 g īpaši smalka pūdercukura (izsijāta vismaz divas reizes)
  • 1 olas baltums
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • pārtikas krāsviela pēc izvēles

Mīklas pagatavošana

Pirms sākat darbu, vismaz 20 minūtes iepriekš izņemiet sviestu no ledusskapja, lai tas varētu pakust.

Sajauciet bļodā sausās sastāvdaļas, t. i., izsijātos miltus, cukuru, cepamo sodu, piparkūku garšvielas un kakao.

Pēc tam pievienojiet olas, sviestu un medu.

Maisiet, līdz iegūstat viendabīgu mīklu. Pārliecinieties, ka sastāvdaļas ir rūpīgi iejauktas. Ja izmantojat virtuves kombainu, izmantojiet mīcīšanas mehānismu un ļaujiet mīklai darboties vismaz 5 minūtes, lai izveidotu viendabīgu mīklu.

Gatavo mīklu ietiniet plēvē un atstājiet ledusskapī uz nakti. Ja jums nav daudz laika, ļaujiet mīklai nostāvēties ledusskapī vismaz 4 stundas.

Piparkūku cepšana

Uzsildiet cepeškrāsni līdz 170 °C.

Atdzesēto mīklu sadaliet atsevišķos gabaliņos. Izrullējiet tos ar mīklas rulli aptuveni 0,5 cm biezā kārtā. Ar cepumu formiņām izgrieziet atsevišķas figūras un izvietojiet tās uz cepešpannas, uz kuras izklāts cepampapīrs.

Cepiet 8 līdz 10 minūtes 170 °C temperatūrā.

Tūlīt pēc izņemšanas no cepeškrāsns apsmērējiet karstās piparkūkas ar sakultas olas dzeltenumu, tādējādi tās iegūs patīkamu spīdumu. Ļaujiet piparkūkām atdzist uz metāla režģa. Kad piparkūkas atdzisušas, sāciet tās dekorēt.

Piparkūku dekorēšana

Pagatavojiet glazūru.

Vispirms kārtīgi izsijājiet cukuru, lai glazūrā neveidotos gabaliņi, kas varētu aizsprostot dekorēšanas maisiņu.

Ar virtuves lāpstiņu bļodā samaisiet cukuru, citrona sulu un olu baltumu, līdz iegūstat vienmērīgu konsistenci. Sastāvdaļas vienmēr maisiet ar rokām, jo mikseris izveidos gaisa burbuļus.

Turklāt, lai olu baltuma glazūra saglabātu savu krāsu un konsistenci, tā nedrīkst nonākt saskarē ar metāla priekšmetiem.

Sapildiet dekorēšanas maisiņu ar glazūru un dekorējiet pēc vēlēšanās.

Bonami padomi

Vienmēr pārklājiet ar mitru drānu trauku ar neizlietoto glazūru, lai tā nesacietētu.

Glazūrai ir tendence sabiezēt, tāpēc dozējiet to nelielās daļās. Varat arī piepildīt vairākus dekorēšanas maisiņus. Tikmēr maisiņus, kas netiek izmantoti, uzglabājiet ledusskapī.

Vienmēr izlietojiet glazūru tajā pašā dienā.

Bonami padomi, kā izrotāt piparkūkas

  • Jūs varat veidot vienmērīgus triepienus, nepieskaroties piparkūkas virsmai ar roku un cenšoties uzklāt glazūru kā diegu.
  • Nedaudz atšķaidiet glazūru ar pusi tējkarotes ūdens. Ar maisījumu piepildiet dekorēšanas maisiņu un ar zobu bakstāmo palīdzību vai otiņu uzklāj glazūru uz piparkūkām, lai veidotos vienmērīgs pārklājums.
  • Ja nevēlaties rotāt piparkūkas ar glazūru, varat izmantot rakstainus mīklas ruļļus, lai pirms izgriešanas ar piparkūku formiņām izveidotu interesantu rakstu. Varat izmantot arī cepumu zīmogus.
Bonami padomi mīksto piparkūku cepumu pagatavošanai

  • Ielieciet piparkūkas papīra kastītē, kas izklāta ar salvetēm, un uzglabājiet vēsā, pietiekami mitrā pieliekamajā. Pārāk liels mitruma daudzums var izraisīt cepumu pelēšanu.
  • Ja papīra kastē kopā ar piparkūkām ievietosiet uz pusēm pārgrieztu ābolu (ar mizu), tas palīdzēs piparkūkas mīkstināt.

Foto: In kitchen with Zuz

Vairāk iedvesmas