5 € DāvanaReģistrācijaPieteikties5 € DāvanaGrozs
Sākums Sākums Iedvesma

Sabiles Vīna svētki: ko zināt par vīnu?

Jau kopš 1999. gada katra jūlija pēdējā nedēļas nogalē tiek rīkoti Sabiles Vīna svētki, lai godinātu Vīnakalnu. Ja arī jūs šogad plānojat apmeklēt Sabili šajos nozīmīgajos pilsētas svētkos, tad esam apkopojuši dažus padomus, lai jūs vīnu spētu pilnībā izbaudīt.

Vīna etiķete – vīna dzeršanas pamatnoteikumi

Vīns ir daudz vairāk nekā izsmalcināti apstrādātas vīnogas, ko bauda gardēži visā pasaulē. Tas ir saistīts ar sauli, zemi, vīndari un tradīcijām.

Lai baudītu gardu vīnu, par to jārupējos jau no brīža, kad tiek izvēlēta pudele, līdz tas tiek iepildīts glāzēs līdz pat pēdējam pilienam. Taču, lai to patiesi izbaudītu, jāzina arī kaut kas par vīna etiķeti:

  1. Atverot vīna pudeli, centieties to darīt klusi un diskrēti.
  2. Lejot vīnu, turiet pudeli pie tās pamatnes.
  3. Piepildiet glāzi mazāk nekā līdz pusei un ļaujiet vīnam elpot, lai tas iegūtu labāku aromātu.
  4. Turiet glāzi pie kātiņa vai pamatnes.
  5. Smaržojiet un nobaudiet vīnu.
  6. Dzeriet pa maziem malciņiem un ļaujiet aukslējām izzināt visu vīna garšu buķeti.

Kā savienot vīnu ar ēdienu?

Vīna aromāta pilnību var izbaudīt, izvēloties piemērotu vīna glāzi, kas izceļ tā īpašības. Katra vīna šķirne sader ar cita veida uzkodām, tāpēc turpmāk, plānojot maltīti kopā ar ģimeni vai draugiem, pievērsiet uzmanību vīna izvēlei... vai uzkodām.


Dzirkstošais vīns – kā aperitīvs vai deserta papildinājums
Dzirkstošos vīnus pasniedzam kā aperitīvu, lai rosinātu apetīti un papildinātu ēdiena garšu. Svaigi, sausi dzirkstošie vīni vislabāk sader ar jūras veltēm, savukārt saldākus un aromātiskākus dzirkstošos vīnus var pasniegt arī kopā ar desertiem.
Baltais vīns – uzkodām, zivīm vai desertiem
Vieglākus baltvīnus vajadzētu pasniegt kopā ar uzkodām, jūras veltēm un vienkāršiem zivju ēdieniem, savukārt stiprāki baltvīni labi sader ar mērcēs gatavotām zivīm. Saldie baltvīni lieliski papildinās desertus ar mandelēm vai lazdu riekstiem, un tos var baudīt arī ar kazas sieru.
Rozā vīns – kopā ar uzkodām vai balto gaļu
Pateicoties vieglajam un svaigajam aromātam, rozā vīnu var pasniegt kopā ar uzkodu ēdieniem, kā arī ar kūpinātu vai baltu gaļu.
Sarkanvīns – sader ar sieru un sarkano gaļu
Sarkanie vīni vislabāk sader ar vidēji sātīgiem vai ļoti sātīgiem sieriem, kā arī maigi pikantiem mājputnu gaļas, teļa gaļas, jēra gaļas un truša gaļas ēdieniem. Spēcīgākus sarkanvīnus pasniedziet ar brieža gaļu un grilētu gaļu, bet jaunus sarkanvīnus – ar pīli un zosi.

Kā pareizi uzglabāt vīnu?

Ideāli vīna uzglabāšanas apstākļi lielā mērā ir atkarīgi no mitruma, saules gaismas iedarbības un iespējamām temperatūras svārstībām, tāpēc mēs iesakām pudeles uzglabāt vēsās, tumšās un mitrās vietās. Vīnu var uzglabāt arī ledusskapī. Pārliecinieties, ka pudeles ir novietotas guļus, bet, ja plānojat vīnu drīzumā atvērt, varat tās novietot arī stāvus.

Kā uzglabāt atvērtu vīnu

Atvērtās vīna pudeles jāglabā ledusskapī, taču sarkanvīnu var glabāt arī uz galda. Jebkurā gadījumā tām jābūtcieši noslēgtam. Dzirkstošo vīnu var dzert līdz 3 dienām pēc atvēršanas, sarkanvīnu ieteicams dzert no 3 līdz 5 dienām, baltvīnu un rožu var dzert no 5 līdz 7 dienām.

Kas ir vīna dekantēšana?

Ja jums mājās ir vecāka vīna pudele (īpaši, ja tas ir sarkanvīns), pirms pasniegšanas ir labi to vispirms dekantēt. Šis process novērš nogulsnes un ļauj vīnam elpot.

Kā dekantēt vīnu? Ielieciet vīnu dekanterā un dažas reizes to pagrieziet. Pēc tam pagaidiet 10–30 minūtes. Jo ilgāk vīns tiks atstāts dekanterā, jo vairāk aromāta izdalīsies.

Padoms: atšķirībā no sarkanvīniem lielāko daļu baltvīnu nav nepieciešams dekantēt, tāpēc mēs parasti dekantējam tikai vecākus baltvīnus.

Vairāk iedvesmas