5 € DāvanaReģistrācijaPieteikties5 € DāvanaGrozs

Ziemassvētku piparkūku kūka: recepte un padomi

Smilšu kūka ir viens no desertiem, ko var pagatavot ne tikai pēc tradicionālas receptes, bet arī visdažādākās variācijās. Šoreiz pagatavosim piparkūku kūku, kas jūsu mājā ienesīs ābolu un šokolādes aromātu.

Izmēģiniet šo vienkāršo recepti un iedvesmojieties no mūsu padomiem, kā izcept gardu piparkūku kūku.

Mīklas sastāvdaļas

  • 340 g cukura
  • 3 olas
  • 150 ml saulespuķu eļļas
  • 350 ml piena
  • 1 ābols
  • 450 g universālo miltu
  • 2 ēdamkarotes kakao
  • 1 ēdamkarote piparkūku garšvielu
  • 1 tējkarote malta kanēļa
  • 1 paciņa cepamā pulvera
  • tauki, lai ietaukotu veidni
  • milti veidnei

Sastāvdaļas glazūrai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 100 ml 30% krējuma

Kūku veidni ietaukojiet ar sviestu un pārkaisiet ar miltiem. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 °C. Ar mikseri saputojiet olas ar cukuru līdz vieglām putām. Pakāpeniski pievienojiet eļļu un visbeidzot pienu. Visu kārtīgi samaisiet.

Ābolus nomizojiet un sarīvējiet uz smalkās rīves. Pievienojiet sarīvēto ābolu saputotajām olām.

Bonami padoms

Pārliecinieties, ka panna ir kārtīgi ietaukota. Tomēr neizmantojiet sviestu, jo tas viegli piedeg pie malām. Labāk izmantot taukus. Papildus miltiem varat arī apkaisīt kūkas veidni ar kokosriekstiem vai valriekstiem.

Citā bļodā samaisiet visas pārējās sausās sastāvdaļas. Visbeidzot, sajauciet sausās sastāvdaļas ar olu maisījumu, izveidojot vienmērīgu mīklu.

Ielieciet mīklu sagatavotajā kūkas veidnē un ievietojiet to iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepiet kūku 160 grādu temperatūrā aptuveni 40 līdz 45 minūtes.

Zināt, ka kūka ir gatava, var pēc tās elastīgās un stingrās konsistences. Tuvojoties cepšanas beigām, mēģiniet kūkā iespraust koka iesmiņu. Kad kūka ir gatava, iesmiņam nevajadzētu būt mitram (no nepietiekami izceptas mīklas), un mīklai nevajadzētu būt ar miltu garšu.

Bonami padoms

Aizmirstiet izmantot karstā gaisa cepšanu, jo citādāk mīkla kļūtu sausa. Kūkai nepieciešama parastā cepšana no augšas un apakšas.

Pēc cepšanas ļaujiet kūkai kādu laiku atdzist un pēc tam izņemiet to no pannas.

Šokolādes glazūru pagatavojiet ūdens peldē. Ļaujiet šokolādei izkust nerūsējošā tērauda bļodā virs katla, kas piepildīts ar ūdeni, un tad iemaisiet krējumu. Pārlejiet kūku ar glazūru un pirms pasniegšanas ļaujiet tai nostāvēties.

Bonami padoms

Neļaujiet kūkai pilnībā atdzist, pirms to izgāžat no veidnes, citādāk to nevarēsiet izņemt. Pagaidiet aptuveni 3 minūtes pēc izņemšanas no cepeškrāsns. Tad mīkla vieglāk atdalīsies no veidnes malām.

Padomi, kā cept (piparkūku) kūku, lai tā nesaplaisātu

  • Pārliecinieties, ka svaigās sastāvdaļas ir istabas temperatūrā. Izņemiet tās no ledusskapja apmēram stundu pirms kūkas gatavošanas.
  • Miltus vienmēr izsijājiet caur sietu.
  • Neļaujiet olu baltumos iekļūt ne kaut niecīgai olu dzeltenuma daļiņai.
  • Olu baltumiem (pirms putošanas) varat pievienot šķipsniņu sāls.
  • Kūku vienmēr ievietojiet kārtīgi uzkarsētā cepeškrāsnī.
  • Lai kūka nesaplaisātu, cepiet to lēni. Vislabāk līdz 160 grādu temperatūrai.
  • Neatveriet cepeškrāsns durtiņas, kamēr nav pagājusi pusstunda, citādāk kūka sarausies.

Ieteikumi, kā izgāzt kūku no veidnes

  • Nesteidzieties. Pēkšņas temperatūras maiņas šai kūkai nav labvēlīgas.
  • Pēc izņemšanas no cepeškrāsns ļaujiet kūkai atdzist, lai tā nesamazinātos.
  • Ja kūka joprojām nenāk ārā, uzlieciet aukstu, labi nosusinātu virtuves dvieli uz pannas virspuses un sāniem. Pēc tam mēģiniet to vēlreiz apgāzt.

Padomi, ko darīt ar saplaisājušu kūku

  • Ja kūka ir labi izcepta, plaisa tās garšu neapdraudēs.
  • Glazūras kārta maskēs nepilnības.

Foto: Kitchen Story

Vairāk iedvesmas