10% atlaide dīvāniem ar kodu DIVANI10* Neattiecas uz precēm, kam jau ir atlaide, un uz konkrēti atlasītām precēm.

10% atlaide dīvāniem ar kodu DIVANI10* Neattiecas uz precēm, kam jau ir atlaide, un uz konkrēti atlasītām precēm.

Viss par iepirkšanos
Latviešu

Zemeņu Valentīndienas kūka: recepte un dekorēšanas padomi

Valentīndiena ir ne tikai lieliska iespēja satikt savus mīļos, bet arī palutināt sevi ar īpašu desertu.

Izcepiet sev gardu apelsīnu un zemeņu Valentīndienas kūku un iedvesmojies no mūsu padomiem, kā to dekorēt un kādas sastāvdaļas izmantot.

Kūkas masa

  • 390 g parasto miltu
  • 250 g sviesta (istabas temperatūrā) + nedaudz sviesta veidnes ieziešanai
  • 250 g cukura
  • 200 ml pilnpiena
  • 12 g cepamā pulvera
  • 4 olas
  • 2 apelsīni
  • 1 vaniļas pāksts
  • šķipsniņa sāls

1. krēms

  • 250 g maskarpones siera
  • 50 g pūdercukura
  • 1 apelsīns
  • 1 tējkarote liofilizētu zemeņu pulvera

Zemeņu kārta

  • 150 g zemeņu ievārījuma
  • 2 ēdamkarotes apelsīnu liķiera vai apelsīnu sulas

2. krēms

  • 350 g istabas temperatūras sviesta
  • 350 g pūdercukura
  • 1 apelsīns
  • 2 tējkarotes liofilizētu zemeņu pulvera

Dekorēšanai

  • svaigas zemenes, jāņogas un ēdamie ziedi
  • pūdercukurs

Korpusa sagatavošana

Mīklas sastāvdaļām pirms gatavošanas jābūt istabas temperatūrā.

1. Samaisiet miltus, cepamo pulveri un sāli. Otrā bļodā vispirms saputojiet sviestu un pakāpeniski pievieno cukuru. Turpiniet putot, līdz sviesta un cukura tilpums ir gandrīz divkāršojies.

2. Tad pievienojiet olas pa vienai un atkal saputojiet mīklu.

3. Visbeidzot pievienojiet apelsīna miziņu un sulu, vaniļas pāksti, sausās sastāvdaļas un pienu. Maisiet, līdz izveidojas gluda mīkla.

4. Ielejiet mīklu ietaukotā sirds formas veidnē (nav nepieciešams to apkaisīt ar miltiem) un cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 °C temperatūrā aptuveni 50–55 minūtes.

5. Ļaujiet izceptajai kūkai pilnībā atdzist.

Krēmu pagatavošana

1. Bļodā apvienojiet visas 1. krēmam paredzētās sastāvdaļas un labi saputojiet. Otrajā bļodā sajauciet zemeņu ievārījumu ar liķieri vai sulu.

2. Pēc tam 2. krēmam vispirms sakuliet sviestu. Vislabāk izmantot virtuves kombainu ar putošanas uzgali un putot vidējā ātrumā vismaz 10 minūtes.

3. Tad pievienojiet cukuru, miziņu un liofilizētu zemeņu pulveri un atkal putojiet vidējā līdz augstā ātrumā vismaz vēl 10 minūtes. Krēms ir gatavs, kad tas ir kļuvis ievērojami lielāks, kļuvis gaišāks un cukurs putošanas laikā ir izšķīdis. Ja, to nogaršojot, joprojām jūtami cukura kristāli, turpiniet to putot.

Valentīndienas kūkas apdare un dekorēšana

1. Ja nepieciešams, apgrieziet kūkas augšējo daļu, lai virsma būtu līdzena. Pēc tam pārgrieziet kūku uz pusēm un izmantojiet tās virsmu kā pamatni. Valentīndienas kūkas virsma ir tā kūkas daļa, kas cepšanas laikā bija saskarē ar veidnes apakšu. Tādējādi iegūsiet pilnīgi līdzenu virsmu.

2. Vispirms kūkas pirmo daļu apsmērējiet ar marmelādi, liķieri un 1. krēmu. Uz šīs kārtas uzmanīgi uzlieciet kūkas otro pusi un viegli piespiediet to virsū.

3. Visbeidzot visu kūku, ieskaitot sānus, pārklājiet ar 2. biezākā krēma kārtu.

4. Pirms pasniegšanas dekorējiet ar svaigiem augļiem, ēdamajiem ziediem un viegli pārkaisiet ar pūdercukuru.

Valentīndienas kūku pasniedz nākamajā dienā un pirms pasniegšanas ļauj tai kādu laiku nostāvēties istabas temperatūrā.

Bonami padomi, kā izrotāt Valentīndienas kūku

  • Valentīndienas kūku dekorējiet ar svaigām ogām. Varat pārklāt visu kūkas virspusi vai arī pavirši sakraut ogas vienā pusē pusmēness formā. Augļus papildini ar citronmētras lapiņām, kas padarīs kūkas virskārtu bagātīgāku.
  • Ja vēlies kūkas virsmu dekorēt ar šķēlītēs sagrieztām zemenēm, apsmērējiet tās ar želatīnu, lai tās pēc iespējas ilgāk izskatītos svaigas.
  • Ja vēlies minimālistisku kūku, pārklājiet to ar šokolādes glazūru. Varat papildināt arī ar šokolādes skaidiņām.

Bonami padomi afrodiziaka pārtikas produktiem Valentīndienas kūkai

Pārtikas produkti, kuriem ir afrodiziaka iedarbība, ir īpaši piemēroti Valentīndienai. Mēs nevaram garantēt to 100% efektivitāti, taču tie noteikti palutinās jūsu garšas kārpiņas.

  • Šokolāde

    Kvalitatīva šokolāde, kas satur vismaz 70% kakao, satur daudz vitamīnu, minerālvielu un arī fenetilamīnu, ko sauc par mīlestības un laimes hormonu. Tam piemīt arī spēcīga antidepresīva iedarbība.

  • Zemenes

    Dēļ tajās esošā cinka un mangāna satura tās palīdz palielināt seksuālo iekāri, uzlabo reproduktīvo hormonu sekrēciju un mazina stresu. Kombinācijā ar piena produktiem (biezpienu vai skābo krējumu) veicina aktīvo vielu uzsūkšanos.

  • Granātābols

    Granātābols ir laba izvēle arī Valentīndienas tortes dekorēšanai. Tas līdzsvaro testosterona līmeni, tādējādi stimulējot libido.

  • Vaniļa

    Paša vaniļas smarža, kas ir saistīta ar cilvēka feromoniem, ir afrodiziakāla. Turklāt tā stimulē smadzeņu darbību un fiziskās maņas.

  • Medus

    Medus uzlabo imunitāti un veicina asinsriti, kā arī potenci.

  • Foto: Monika Konova

    Foto: Monika Konova