15% atlaide ar kodu PAVASARIS15 | Ietaupiet jau tagad →
20% atlaide Flair Rugs paklājiem ar kodu FLAIR20 | Ietaupiet jau tagad →
5 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Recepte: semla, zviedru tradicionālās kūciņas jeb vēja kūkas

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Semla ir zviedru kūciņa, kas atgādina mūsu vēja kūkas. Tām ir raksturīga bagātīga un blīva rauga mīkla, kas tiek papildināta ar kardamonu.

Lai pagatavotu šo gardo konditorejas izstrādājumu, Slovēnijas blogere un pavāre Mateja Delakorda ir nākusi klajā ar jaunu šī gardā deserta ziemas versiju. Ja jums nav kardamona, izmantojiet Burbona vaniļas cukuru. Garša, protams, būs citādāka, bet to būs vieglāk atrast.

Sastāvdaļas

16 gabaliņiem (katrs – 40 g) sagatavojiet:
  • 125 ml piena
  • 25 g svaiga rauga
  • 300 g miltu
  • 70 g cukura
  • 1 saputotu olu
  • 1 ēdamkaroti cepamā rauga
  • 1/2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1/2 tējkaroti sāls
  • 1 ēdamkarote kardamona pulvera vai cukura ar Burbona vaniļas cukuru
  • 80 g mīksta sviesta

Pildījums

  • 300 g dzērveņu ievārījuma
  • 30 g marcipāna
  • 250 g maskarpones siera
  • 150 g saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes pūdercukura

Papildu sastāvdaļas

  • saputota ola + ēdamkarote piena
  • cukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana

  1. Ielejiet pienu miksera bļodā, iejauciet raugu, pievienojiet ēdamkaroti cukura un 2 ēdamkarotes miltu. Izmaisiet un pagaidiet 10 minūtes, lai raugs iedarbotos.
  2. Pievienojiet raugam pārējās sastāvdaļas, izņemot sviestu, un mīciet ar zemu ātrumu. Pēc 5 minūtēm sāciet palēnām pievienot mīksto sviestu. Mīciet vēl 10 minūtes. No gludās un mīkstās mīklas izveidojiet bumbu un pārklājiet bļodu uz 10 minūtēm.
  3. Izklājiet cepampapīru uz cepešpannas.
  4. Izrullējiet mīklu uz miltainas virsmas un sadaliet to 16 gabalos. Ja tos nosver, katram jābūt apmēram 40 g smagam. No katra gabaliņa izveidojiet stingru bumbiņu. Novietojiet tās uz cepešpannas, pārklājiet ar kokvilnas dvieli un ļaujiet tām uzbriest vēl 60–90 minūtes (atkarībā no tā, cik silta ir telpa). Mīklas sastāvā ir daudz sviesta, tāpēc rūgšanas process ir lēnāks.
  1. Uzsildiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
  2. Apsmērējiet bumbiņas ar saputotu olu un pienu un lieciet cepeškrāsnī uz 15–20 minūtēm, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Izceptās bulciņas pārliek uz režģa un ļauj tām atdzist.
  3. Lieciet ievārījumu uz šķīvja, sarīvējiet marcipānu un iemaisiet to.
  4. Pagatavojiet krēmu: saputojiet saldo krējumu un putukrējumu, beigās pievienojiet maskarpones sieru. Samaisiet līdz stingrai masai un pievienojiet cukuru. Ielieciet visu masu konditorejas dekorēšanas maisiņā ar uzgali.
  5. Katrai bulciņai nogrieziet virsmu, nedaudz iespiediet to un uzlieciet virsū tējkaroti ievārījuma. Tad pievienojiet pildījumu. Lieciet virsū bulciņas nogriezto "cepurīti" un pārkaisiet ar pūdercukuru.