14% atlaide dīvāniem ar kodu RELAX14 | Ietaupiet jau tagad →
10 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Kā izvēlēties grilu dārzam (un ne tikai)

Vasara bez āra grila nav iedomājama. Un, ja esat no tiem cilvēkiem, kam patīk gan ēst, gan gatavot sulīgu šašliku, neiztikt bez tāda grila, kas būs uzticams gadiem ilgi. Bet kā neapjukt plašajā izvēlē?

Mums ir vairāki ieteikumi, lai palīdzētu jums izvēlēties sev piemērotu grilu.

Ja vēlaties izmantotu grilu uz balkona, izmantojiet gāzes grilu – tas mazāk kūp un ātrāk uzkarst.

Kā izvēlēties (dārza) grilu

Izvēloties grilu, būtiska nozīme ir vietai, kur jūs to izmantosiet. Lai gan grilēšanai dārzā varat izmantot jebkuru grilu pēc izvēles, grilēšanai uz balkona ir piemērots bezdūmu grils. Turklāt jūsu kaimiņi to īpaši novērtēs

Apsveriet, cik bieži izmantosiet grilu, cik daudz vietas jums ir, kā to uzglabāsiet, vai to pārnēsāsiet un vai vēlaties izmantot gāzi, elektrību vai kokogles.

Un, lai gan tas neietekmē grila funkcionalitāti, jāņem vērā arī estētika. Īpaši tad, ja vēlaties, lai grils saskanētu ar jūsu dārza mēbelēm.

 

 

Kā izvēlēties dārza grilu? Apsveriet ne tikai to, ko uz tā grilēsiet, bet arī to, cik bieži to izmantosiet

Kā izvēlēties kokogļu grilu?

Ja esat tradicionālās grilēšanas piekritējs, ieteicams izvēlēties kokogļu grilu. Noteikti pievērsiet uzmanību tā izturībai un stabilitātei.

Ja plānojat grilu pārvietot, izvēlieties pārvietojamu grilu. Grila režģim jābūt ar apdari, vēlams no nerūsējošā tērauda. Pārliecinieties, ka grilam ir arī regulējama ventilācija.

Kokogļu grila priekšrocības

  • Gaļai piešķirt dūmu garšu.
  • Grilus ar vākiem var izmantot kūpināšanai.
  • Var sasniegt augstu temperatūru, kā rezultātā gaļu var pagatavot īsākā laikā.
  • Var grilēt jebkādos laikapstākļos.
  • Maciņam izdevīgāks variants.

Kokogļu grila trūkumi

  • Nepieciešamas aptuveni 30 minūtes, lai grilu uzkarsētu.
  • Grūtāk regulēt temperatūru.
  • Sarežģītāka kopšana (piemēram, no piedegušām ēdiena paliekām un taukiem).
  • Var lietot tikai ārpus telpām.

 

Dārzam iesakām izmantot kokogļu grilu. Tā cena ir zemāka, un gaļa iegūst neatkārtojamu dūmu garšu.

 

Kā izvēlēties gāzes grilu?

Ja tomēr kokogļu kurināšana jums nesagādā prieku un vēlaties ķerties klāt grilēšanai jau tūlīt (parasti tas uzsilst 2–5 minūšu laikā), gāzes grils jums būs labāka alternatīva. Izvēlieties tādu, kam ir vismaz divi degļi un kas ir izgatavots no labas kvalitātes materiāliem, piemēram, nerūsējošā tērauda vai čuguna.

Gāzes grila priekšrocības

  • Ātri uzkarst.
  • Nodrošina vienmērīgu temperatūru.
  • Mazāk dūmu.
  • Viegla kopšana.

Gāzes grila trūkumi

  • Augstāka cena.
  • Jāizmanto gāze.
  • Ēdienam netiek piešķirta dūmu garša.

 

Gāzes grils vienmērīgi sadala siltumu, mazāk kūp un ir vieglāk kopjams.

 

Kā izvēlēties elektrisko grilu?

Elektriskais bezdūmu grils ir ideāli piemērots grilēšanai uz balkona. Izvēloties šadu grilu, pievērsiet uzmanību jaudai. Ja plānojat grilēt bieži un lielākam viesu skaitam, meklējiet grilu ar vismaz 10 kW jaudu. Grilēšanai uz kontaktgrila pietiks ar 2kW.

Grila plātnes ar nepiedegošu virsmu nodrošina vieglu kopšanu.

Elektriskā grila priekšrocības

  • Grilēšana bez dūmiem.
  • Viegli lietojams.
  • Piemērots arī lietošanai iekštelpās.
  • Papildus grilēšanai ir iespējamas vairākas ēdienu gatavošanas iespējas.
  • Grilēšana bez taukiem.

Elektriskā grila trūkumi

  • Mazāka virsmas platība.
  • Ilgāks plātnes uzsilšanas laiks.
  • Gaļa neiegūst dūmakaino garša.
  • Jāizvairās no saskares ar ūdeni.

 

Kāpēc izvēlēties elektrisko grilu? To var izmantot gan iekštelpās, gan ārā, un to ir viegli lietot.

 

Biežāk uzdotie jautājumi par grila izvēli

Kāda veida grils ir vispiemērotākais grilēšanai uz balkona?

Elektriskie grili ir ideāli piemēroti grilēšanai uz balkona. Tie nerada dūmus, netraucē kaimiņus un nepārkāpj drošības noteikumus, kas bieži aizliedz atklātu uguni. Elektrisko grilu papildu priekšrocība ir tā, ka tie ātri uzkarst un ir viegli tīrāmi. Gāzes vai kokogļu grili parasti nav piemēroti balkoniem drošības un emisiju ierobežojumu dēļ.

Kurš grils ir piemērots grilēšanai dārzā?

Grilēšanai dārzā ir pieejama plašākā izvēle. Gāzes grili ir populāri, jo tos var ātri aizdegt un viegli regulēt temperatūru. No otras puses, tradicionālā grila cienītāji bieži izvēlas kokogļu grilu, kas piešķir gaļai autentisku dūmu garšu. Ja plānojat grilēt bieži un lielākos apjomos, noteikti ir vērts ieguldīt līdzekļus lielākā grilā ar vairākiem degļiem vai keramikas grilā (piemēram, kamado).

Vai ir droši lietot elektrisko grilu slēgtās telpās?

Jā, elektriskais grils ir paredzēts lietošanai iekštelpās un ārpus tām. Tā kā grils neizdala dūmus un tam nav atklātas liesmas, tas ir ļoti drošs. Īpaši kontaktgrils ir piemērots dzīvoklim, jo tas samazina smakas un nerada kaitīgus izgarojumus. Tomēr, grilējot iekštelpās, pārliecinieties, vai ir nodrošināta pietiekama ventilācija un regulāra grila apkope.

Kādi piederumi ir nepieciešami grilēšanai?

Pamats ir augstas kvalitātes grila režģis, kas nodrošina vienmērīgu ēdiena pagatavošanu. Citas pirmās nepieciešamības preces ir grila knaibles, birste grila režģa tīrīšanai, gaļas termometrs, aizsargcimdi un, ja nepieciešams, picas akmens. Lielākiem pasākumiem noteikti novērtēsiet arī uzglabāšanas vietas un trauku mērcēm vai marinādēm.

Kā kopt grila režģi, lai tas kalpotu pēc iespējas ilgāk?

Regulāra tīrīšana ir būtiska. Pēc katras grilēšanas ar grila birstīti notīriet ēdiena paliekas, vēlams, kamēr grils vēl ir silts. Reizi pa reizei rūpīgi notīriet grilu ar speciāliem grila tīrīšanas līdzekļiem. Čuguna režģiem pēc tīrīšanas ir svarīgi tos viegli ieeļļot, lai pasargātu no korozijas.

Kā pareizi sagatavot grilu pirms pirmās lietošanas reizes?

Pirms pirmās lietošanas reizes rūpīgi notīriet grilu. Ja grila režģim ir aizsargpārklājums, noskalojiet to ar siltu ūdeni un atstājiet nožūt. Pēc tam viegli apsmērējiet to ar eļļu un atstājiet to uz grila augstā temperatūrā vismaz uz 15 minūtēm. Šis process uzlabos režģa nelīpošās īpašības un noņems ražošanas vielu atliekas.