15% atlaide ar kodu PAVASARIS15 | Ietaupiet jau tagad →
20% atlaide Flair Rugs paklājiem ar kodu FLAIR20 | Ietaupiet jau tagad →
5 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Viegli un ātri pagatavojamu sāļo un saldo cukīni receptes

Saglabājiet šīs divas receptes, kuras noteikti būs noderīgas, tuvojoties cukīni ražai. Receptes var pagatavot arī iesācējs. Turklāt tās apmierinās visas garšas kārpiņas, jo esam sagatavojuši gan sāļo, gan saldo recepti.

Cukīni sāļie plācenīši ar citronu un maskarponi

Cukīni plācenīši ir lieliski piemēroti greznākām brokastīm, vienkāršākām vasaras vakariņām vai ņemšanai līdzi uz pikniku. Tie ir gardi, kamēr vēl ir karsti un tikko izņemti no cepeškrāsns, bet tikpat gardi arī atdzesēti un tikko izņemti no ledusskapja. Šī recepte būs arī lielisks papildinājums jebkurai dārza ballītei, turklāt plācenīši skaisti izskatīsies uz jebkura galda. Tos var baudīt atsevišķi vai kopā ar dārzeņu salātiem, sālītu šķiņķi vai kā piedevu, piemēram, gaļai vai grilētam sieram.


Padoms: tradicionāli gan sāļos, gan saldos plācenīšus gatavo no smilšu mīklas, taču tie sanāk garšīgi arī no kārtainās mīklas.

Ja vēlaties, varat aizstāt maskarpones pildījumu ar mazāk treknu rikotas sieru vai krēmsieru. Plācenīšiem vislabāk der mazi, plāni cukīni bez sēklām iekšpusē. Sagrieziet tos ļoti plānās šķēlītēs, lai cukīni būtu labi pagatavoti vienlaikus ar mīklu.

Sastāvdaļas:
  • 300 g smilšu mīklas (kas izmantota šajā receptē) vai kārtainās mīklas,
  • 150 g maskarpones siera,
  • ½ citrona,
  • 2 nelieli cukīni,
  • sāls, baltie pipari.

    Pagatavošana:
    1. Maskarpones sieru sajauc ar citrona miziņu un citrona sulu, pievieno sāli un piparus. Cukīni sagriež ļoti plānās šķēlītēs.
    2. Mīklu izrullē pankūkas formā (varat izmantot arī iepriekš izrullētu kārtaino mīklu) un izgrieziet apļus, piemēram, atbilstoši jūsu šķīvja lielumam. Mūsu gadījumā tie ir 20 cm un 18 cm.
    3. Katra apļa vidū (apmēram 2 cm no malas) uzsmērē maskarpones siera pildījumu. Uz maskarpones siera izliek cukīni šķēlītes divās kārtās, uz cukīni uzber sāli un mīklas malas ieliec uz iekšpusi. Mīklas malas iesmērē ar olu, var arī pārkaisīt ar sāli un sezama sēklām.
    4. Plācenīšus cep 175°C sakarsētā cepeškrāsnī, līdz malas kļūst zeltaini brūnas, apmēram 15–25 minūtes.
  • Kā pagatavot kraukšķīgu mīklu?

    Jums būs nepieciešams:
  • 200 g miltu,
  • 110 g auksta sviesta,
  • 1 olas dzeltenums,
  • 1 ēdamkarote auksta ūdens,
  • šķipsniņa sāls.

    Pagatavošana:
    1. Miltus un sāli sajauc ar sviestu, lai veidotos drupatas, pievieno olas dzeltenumu un ūdeni un pagatavo blīvu mīklu.
    2. Rīkojieties ātri, lai sviests nesāktu pārāk kūst.
    3. Ietiniet mīklu pārtikas plēvē un uzglabājiet ledusskapī vismaz stundu, bet varat uzglabāt līdz nākamajai dienai. Pirms mīklas izrullēšanas ļaujiet tai īsu brīdi "atpūsties", bet ņemiet vērā, ka tai jābūt pietiekami atdzesētai arī izrullēšanas laikā.

    Grūtības pakāpe: viegli
    Laiks: līdz 1 stundai
    Porcijas: 3 mazāki plācenīši
  • Cukīni kūka ar šokolādes krēmu

    Cukīni ir tik daudzpusīgi, ka tie ir lieliski piemēroti arī saldiem ēdieniem, jo tie mīklai piešķir mīkstumu. Šī cukīni kūka ar šokolādes krēmu kļūs par īstu baudījumu arī acīm, ja to dekorēsiet ar svaigiem augļiem.

    Pamatnes sastāvdaļas:
  • 80 g mīksta sviesta,
  • 120 g cukura,
  • 1 ola,
  • 250 g miltu,
  • 50 g kakao,
  • 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta,
  • 1 tējkaroti maltas kafijas,
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera,
  • 1 tējkarote sodas,
  • šķipsniņa sāls,
  • 2 tasītes rīvētu cukīni (tas ir aptuveni 1 vidēja izmēra cukini, kas sver 300–350 g).

    Krēma sastāvdaļas:
  • 200 ml krējuma (30%),
  • 160 g šokolādes (min. 45%),
  • 200 g maskarpones siera.

    Dekorēšanai:
    svaigi augļi, ēdamie ziedi un citas sastāvdaļas pēc jūsu izdomas un gaumes.

    Pagatavošana:
    1. Sviestu saputo ar cukuru, līdz izveidojas putas, pēc tam pievieno olu un vaniļas ekstraktu.
    2. Miltus sajauc ar kakao, cepamo pulveri, sodu un šķipsniņu sāls un šo pulverveida maisījumu iemaisa saputotajā maisījumā. Visbeidzot pievieno rīvētu cukīni (var arī pievienot ar tā sulu). Viegli samaisa un izklāj mīklu uz cepšanas paplātes, kas ietaukota un apkaisīta ar miltiem vai kurā ieklāts cepampapīrs. Cep cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta 175°C temperatūrā, 20–30 minūtes.

    Krēma pagatavošana:
    1. Uz lēnas uguns katliņā uzsilda krējumu. Kad sāk veidoties pirmie burbuļi, noņem krējumu no plīts un pievieno sasmalcināto šokolādi.
    2. Kad šokolāde ir izkususi, maisījumu kārtīgi samaisa, lai tas iegūtu vienmērīgu konsistenci.
    3. Krēmu pārklāj ar pārtikas plēvi, Kad tas ir atdzisis, ievieto ledusskapī uz dažām stundām, vislabāk uz nakti.
    4. Visbeidzot, atdzisušo krēmu saputo ar maskarpones sieru un šo šokolādes krēmu uzklāj uz ceptām cukīni maizītēm. Dekorē pēc vēlēšanās.

    Sarežģītība: viegli
    Laiks: līdz 1 stundai + dzesēšanas laiks
    Porcijas: aptuveni 12 gabaliņu