15% atlaide ar kodu PAVASARIS15 | Ietaupiet jau tagad →
Mid Season Sale | Ietaupiet līdz pat 50% →
5 € DāvanaReģistrācijaPieteiktiesGrozsMenu

Mātes dienas recepte: deserts ar aveņu un citronu glazūru

Pārsteidziet savu mammu šajā Mātes dienā un izcepiet šīs gardās smalkmaizītes sirds formā. Piepildiet ar aveņu krēmu un pārlejiet ar citronu glazūru – tas būs jauks svētku garšas baudījums.

Kas nepieciešams?

Mīklas sastāvdaļas:

  • 125 ml ūdens,
  • 125 ml pilnpiena,
  • 100 g sviesta,
  • 1 ēdamkarote cukura,
  • 150 g miltu,
  • 4 olas,
  • šķipsniņa sāls.

    Pildījums:
  • 250 ml piena,
  • 1/2 vaniļas pudiņa*,
  • 60 g pūdercukura,
  • 1/2 vaniļas pāksts (tikai serde),
  • 3 olu dzeltenumi.
    *Pudiņa vietā var izmantot kukurūzas cieti vai miltus.

    Nobeigumam:
  • 250 g maskarpones,
  • 50–100 g mīkstināta sviesta,
  • malts vaniļas cukurs,
  • pēc garšas var pievienot nedaudz aveņu biezeņa.

    Aveņu glazūra:
  • 100 g saldētu vai svaigu aveņu,
  • 1 ēdamkarote citrona sulas,
  • smalki malts cukurs.

    Dekorēšanai:
  • svaigas avenes,
  • žāvētas avenes,
  • pārtikas ziedi,
  • sasmalcinātas nesālītas pistācijas.
  • Kā pagatavot mīklu?

    1. Pannā ielej pienu, ūdeni, sviestu, cukuru un šķipsniņu sāls un uz lēnas uguns uzkarsē, līdz sviests ir pilnībā izkusis. Kad piens ir karsts un sviests izkusis, un sāk veidoties burbuļi, pievieno miltus un palielina uguni. Rūpīgi iemaisa miltus.
    2. Vispirms ļauj mīklai atdzist un tad ieputo olas – tās jāieputo pakāpeniski, pa vienai. Kad trešā s ola ir iemaisīta, bet konsistence joprojām ir ļoti bieza, pievienojiet vēl vienu olu vai tikai pusi no saputotās olas. Konsistencei jābūt tieši tādai, lai mīkla noturētu formu un nebūtu šķidra, bet arī ne pārāk bieza. Mīklai ir jābūt viegli izklājamai uz cepampapīra.
    3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C (augšējā un apakšējā sildīšana). Mīklu necepiet karstā gaisa režīmā.
    4. Uz cepampapīra uzzīmējiet sirsniņas, piemēram, izmantojot cepumu formiņu sirds formā. Zīmējiet ar aptuveni 5 cm atstarpi, jo mīkla uzpūtīsies. Pēc tam mīklas lapu apgrieziet otrādi un ar konditorejas maisiņu uzklājiet mīklu uz iepriekš uzzīmētajām sirsniņām.
    5. Sirdis uz cepampapīra var viegli apsmidzināt ar aukstu ūdeni vai nedaudz pārkaisīt ar pūdercukuru – abi novērš plaisāšanu.
    6. Cep cepeškrāsns apakšējā daļā 25–35 minūtes, līdz smalkmaizītes kļūst zeltaini brūnas. Cepšanas laikā, vismaz pirmās 20 minūtes, neveriet cepeškrāsni vaļā. Temperatūras maiņa neļaus mīklai uzpūsties.
    7. Pēc cepšanas katras maizītes apakšā izveidojiet nelielu caurumu, piemēram, ar zobu bakstāmo, lai izplūstu tvaiks. Pēc tam, kad sirsniņas ir pilnībā atdzisušas, pārgrieziet tās uz pusēm.

    Kā pagatavot vaniļas krēmu un glazūru?

    Vaniļas krēms
    1. Krēma bāze ir jāsagatavo dienu pirms pildīšanas
    2. Katliņā ieliek visas sastāvdaļas (piens, pudiņš vai ciete, vaniļas pāksts, cukurs, olas) un rūpīgi samaisa ar putojamo slotiņu un vāra uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, līdz sabiezē kā krēms. Tūlīt pēc vārīšanas pārklāj ar pārtikas plēvi, novietojot plēvi tieši virs krēma. Pēc atdzesēšanas uzglabāt ledusskapī.
    3. Nākamajā dienā saputo sagatavoto krēmu ar maskarponi. Atsevišķi saputo sviestu, līdz tiek iegūtas gaisīgas putas. Pēc tam sviestu pievieno ar tējkaroti un saputo kopā ar maskarponi. Pēc garšas pievieno vaniļas cukuru.
    4. Gatavo krēmu sapilda konditorejas maisiņā un ar caurulīti iespiež starp abām sirds pusēm. Virsējo sirds pusi uzliek virsū un ievieto ledusskapī.

    Glazūra
    1. Avenes uzvāra ar citrona sulu un tad caur smalku sietu notecina. Iegūto aveņu biezeni (aukstu) sajauc ar smalki samalto cukuru. Pielāgojiet cukura un biezeņa attiecību atkarībā no tā, cik biezu glazūru vēlaties iegūt. Ja vēlaties kraukšķīgu garoziņu, glazūrai jābūt plānākai.
    2. Ja vēlaties baltu citronu glazūru, samaisiet cukuru ar nedaudz citrona sulas.
    3. Sirsniņas apsmērē ar glazūru un, pirms tā nožūst, dekorē ar ziediem, augļiem vai riekstiem.

    6 padomi, lai mīkla vienmēr izdotos

    1. Pats svarīgākais solis ir mīklu pagatavot labi katliņā – jo labāk tā būs pagatavota, jo labāk tā izcepsies.3. Ir divi triki, kā novērst mīklas saplaisāšanu cepšanas laikā – pirms ievietošanas cepeškrāsnī apsmidziniet mīklu uz cepešpannas ar ūdeni vai pārkaisiet to ar pūdercukuru.
    4. Cepšanas laikā neatveriet cepeškrāsni, strauja temperatūras pazemināšanās neļaus mīklai uzpūsties.
    5. Jāizmanto apakšējās un augšējās sildīšanas iestatījums.
    6. Sagatavoto neapstrādāto mīklu var uzglabāt arī ledusskapī, tā saglabāsies 1–2 dienas.

    Citi padomi, kas varētu noderēt

  • Ja saputosiet ar sviestu, krēms būs noturīgāks un ilgāk uzglabāsiies.
  • Gatavojot krēmu, ir svarīgi, lai sastāvdaļas būtu vienādā temperatūrā.
  • Gatavojiet krēma bāzi iepriekšējā dienā vai vakarā. Vienmēr ievietojiet to ledusskapī vismaz uz 4 stundām, lai tā pietiekami nostāvētos.
  • Ja gadās, ka krēms sarec, to var viegli novērst, atkārtoti to uzsildot. Varat to uzsildīt ūdens peldē vai ielikt mikroviļņu krāsnī uz 15–20 sekundēm. Pēc tam vēlreiz saputojiet.

    Grūtības pakāpe: vidēji sarežģīta
    Laiks: aptuveni 2 h + dzesēšanas laiks
    Porciju skaits: 20–25 gabaliņi