"Sūnu" spinātu kūka nāk no saulainās Turcijas, kur to bieži gatavo kā taisnstūra formas kūku ar krēmu pa virsu vai kā klasisku kūku. Mēs esam jums sarūpējuši vieglāko un vienkāršāko versiju, lai arī jūs savu svētku galdu varat rotāt ar šo pārsteidzošo, interesanto un nemazāk gardo kūku.
Galvenā sastāvdaļa, kas kūkai piešķir spilgti zaļo krāsu, ir spināti. Izmantojiet svaigus (varat izmantot arī saldētus) spinātu. Ņemiet vērā, ka mazie spināti ir gaišāki un to krāsas nav tik intensīva. Pirms gatavošanas atdaliet spinātu lapas no kātiņiem.
Krēmu turku desertos parasti gatavo līdzīgi kā olu krēmu. Pievienojiet tam vienu olas dzeltenumu, kas piešķirs vairāk krēmīguma, maiguma un krāsas. Kūkai var pievienot arī putukrējumu vai maskarpones krēmu.
Ja neesat pārliecināts par krēma konsistenci, varat tam pievienot arī želatīnu. Šīs kūkas krēmam vajadzētu pietikt ar 20 g želatīna, kas izšķīdināts 50 ml ūdens. Sastāvdaļas receptē ir aprēķinātas uz kūku formas ar diametru 18–20 cm.
• 250 g svaigu spinātu;
• 100 ml miltu;
• 50 ml eļļas;
• 125 g cukura;
• 1 karote vaniļas cukura;
• 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta;
• 3 olas;
• citrona miza (no puses augļa);
• 260–270 g miltu;
• 2 tējkarotes cepamā pulvera;
• šķipsniņa sāls.
• 500 ml pilnpiena;
• 80 g kviešu miltu, kartupeļu miltu vai vaniļas pudiņa (mēs izmantojām 1 pudiņu un 40 g miltu);
• 1 lielākas olas dzeltenums;
• 125 g cukura;
• 1/2 vaniļas pāksts;
• zemeņu ievārījums vai biezenis;
• 300 g svaigu zemeņu;
• 200 ml putukrējuma (min. 33% tauku),
• 1 paciņa želatīna.
• dažādu krāsu šokolādes olas;
• dažādu veidu augļi un ogas – avenes, zemenes, kazenes, granātāboli;
• ēdami ziedi, piemēram, margrietiņas.
1. Vispirms sagatavojiet kūkas pamatni. Sasmalciniet spinātu lapas bez kātiem, pienu un eļļu līdz masa iegūst biezeņa konsistenci.
2. Sakuliet olas ar cukuru, līdz tiek iegūta gaisīga masa, pievienojiet vaniļas ekstraktu un sarīvētu citrona miziņu.
3. Izsijātus miltus sajauciet ar cepamo pulveri un šķipsniņu sāls. Visu labi samaisiet.
4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 175–180 °C. Kūkas formas pamatnē ieklājiet cepampapīru un ieziediet ar sviestu.
5. Ielejiet mīklu veidnē un cepiet 30–40 minūtes.
6. Nogrieziet atdzisušās pamatnes augšdaļu un sasmalciniet to mazās drumstalās, lai pēc tam apkaisītu. Pārgrieziet pārējo pamatni uz pusēm.
7. Vislabāk krēmu pagatavot iepriekšējā dienā. Ielieciet visas krēma sastāvdaļas bļodā un labi samaisiet.
8. Ja izmantojat pudiņa pulveri, pievienojiet to un nepārtraukti maisiet, līdz masa sabiezē.
9. Pēc tam pārklājiet ar pārtikas foliju, ļaujiet krēmam atdzist un atstājiet to ledusskapī līdz nākamajai dienai.
10. Pabeidziet krēmu. Saputojiet saldo krējumu un pa daļām iemaisiet tajā atdzesēto krēmu. Varat pievienot arī pūdercukuru.
11. Pārgrieztās pamatnes apakšējo daļu pārziež ar zemeņu biezeni un krēmu.
12. Vislabāk krēmu uzklāt pa perimetru, un tad pa vidu.
13. Krēmam virsū liek zemeņu šķēles, uzliek virsū pamatnes virskārtu un vēlreiz uzklāj biezeni un krēmu.
14. Pārklājiet visu kūku ar krēmu un apkaisiet ar iepriekš sagatavotajām drupačām.
Dekorējiet kūku pēc saviem ieskatiem: ar šokolādes olām, ēdamiem ziediem, lapām vai augļiem. Ļaujiet tai vismaz dažas stundas nostāvēties ledusskapī.
• Izvēlieties saldumus dekorēšanai pēc krāsas un izskata. Labi noderēs arī parastas konfektes, rieksti šokolādē un gumijas tārpiņi.
• Lai dekorētu ar šokolādi, izkausējiet ūdens peldē un aplejiet ar to kūku.
• Kūka vēl vairāk izcelsies uz skaistas paplātes vai deserta šķīvja.
Rakstu sagatavoja Barbora Rihova, kas savā "Instagram" kontā Rebarboras Kitchen dalās ar īpaši gardām receptēm.