Vai Lieldienās vēlaties iepriecināt savus mīļos ar ko patiešām īpašu?
Pagatavojiet brioša maizītes, citronu pīrāgu vai Elzasas kūku pēc ungāru receptes!
Lieldienu galdā nevajadzētu trūkt auglības simbolam – maize, šajā gadījumā – biroša maizītēm.
Sastāvdaļas 19 maizīšu pagatavošanai:
• 500 g kviešu miltu;
• 1/2 tējkarotes sāls;
• 90 g pūdercukura;
• 1 ola;
• 80 g sviesta;
• 250 ml piena;
• 25 g svaiga rauga;
• pipari dekorēšanai.
1. Sajauciet miltus ar sāli, pūdercukuru un sviestu. Siltā pienā samaisiet 1 tējkaroti cukura kopā ar raugu, pārklājiet un atstāj uzrūgt 5–7 minūtes. Pēc tam pievienojiet miltiem.
2. Bļodā ar dakšiņu sakuliet olu. Pusi no sakultās olas pievienojiet miltiem. Samīciet. Nosedziet un atstājiet uzrūgt 40–50 minūtes.
3. Kad mīkla uzrūgusi, sadaliet mīklu 50 g smagās bumbiņās. No tām izveidojiet rullīšus, kurus pēc tam sasien mezglā.
4. No viena mezgla gala izveidojiet putna galvu, toties otrajā galā izveidojiet asti, to viegli saplacinot.
5. Cepešpannā ieklājiet cepampapīru, ielieciet izveidotās maizītes un ļaujiet uzrūgt 30 minūtes. Apsmērējiet tās ar atlikušo olu un ar veselajiem pipariem izveidojiet putna "acis".
6. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem un cepiet, līdz mīkla kļūst zeltaina (apmēram 20 minūtes). Cepšanas beigās varar ieslēgt cepeškrāsns ventilatoru, lai mīklas virsmu no visām pusēm vienmērīgi apbrūninātu.
Sastāvdaļas mīklai:
• 160 g kviešu miltu;
• 50 g pūdercukura;
• 1 šķipsniņa sāls;
• 1 tējkarote cepamā pulvera;
• 80 g auksta sviesta;
• 2–3 ēdamkarotes auksta ūdens.
Sastāvdaļas citronu krēmam:
• citronu sula no 4 citroniem;
• 4 olas;
• 150 g cukura;
• 1/2 tējkarotes sāls;
• 20 g vaniļas pudiņa pulvera.
Sastāvdaļas bezē:
• 2 olu baltumi;
• 90 g cukura.
1. Sajauciet miltus ar izsijātu pūdercukuru, sāli un cepamo pulveri. Pievienojiet masai aukstu sviestu. Pa vidu ielej karoti auksta ūdens, samīciet mīklu un ļaujiet ledusskapī atdzist vismaz uz 30 minūtēm vai uz nakti.
2. Pārkaisiet ar miltiem mīklas rulli. Izrullējiet mīklu. Iezieziet cepšanas formu ar sviestu, ielieciet tajā mīklu un sadurstiet ar dakšiņu kā attēlā. Uzlieciet pa virsu cepampapīru un uzberiet uz tā keramikas pērlītes, kas palīdzēs saglabāt mīklas formu. Cepiet 180 grādos 15 minūtes (ar ventilatoru augšā un apakšā). Tad noņemiet keramikas pērlītes un cepiet vēl 10 minūtes. Apsmērējiet apakšējo daļu ar olu baltumu.
3. Lai pagatavotu citronu krēmu, sulu spiedē izspiediet citronus, iemaisiet pudiņa pulveri un olas. Vāriet maisījumu katliņā uz lēnas uguns, pievienojiet cukuru un nepārtraukti maisiet, līdz tas sāk vārīties. Ļaujiet atdzist.
4. Lai pagatavotu bezē, saputojiet cukuru ar olu baltumiem, līdz izveidojas stingras putas. Pats galvenais solis ir cukuru bērt pakāpeniski. Atlikušo dzeltenumu ieziediet mīklas iekšpusē. Sajauciet citrona krēmu un ielejiet to mīklā, pēc tam ar lāpstiņu vai konditorejas maisiņu ieklājiet mīklā bezē un cepiet līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes. Ļaujiet atdzist uz nakti un izbaudiet šo gardumu Lieldienu rītā!
Sastāvdaļas:
• 500 g kviešu miltu;
• 100 g cukura;
• 1 iepakojums vaniļas cukura;
• 1/2 tējkarotes sāls;
• 100 g mandeļu šķēles;
• 150 ml silta piena;
• 30 g svaiga rauga;
• 2 olas;
• 150 g sviesta;
• 100 g rozīņu;
• 1 ēdamkarote ruma;
Glazūrai:
• 100 g baltās šokolādes;
• 1-2 ēdamkarotes cepamās eļļas;
• piena vai tumšā šokolāde.
1. Siltā pienā iemaisiet 1 tējkaroti cukura un raugu. Atstājiet uz 6–7 minūtēm uzrūgt.
2. Iemērciet rozīnes siltā ūdenī, kas sajaukts ar nedaudz ruma. Tikmēr virtuves kombaina bļodā ieberiet miltus, cukuru, vaniļas cukuru, sāli, mandeļu pārslas, mīksto sviestu un saputotas olas. Visu samaisiet. Kad raugs ir uzbriedis, pievienojiet to bļodai. Iemaisiet to un beigās iemaisiet arī izmērcētās rozīnes.
3. Pārklājiet mīklu un ļaujiet tai uzrūgt (1,5 stundu). Pēc tam ar miltiem apkaisītu mīklas rulli izrullē mīklu līdz A4 lapas izmēram. Ievietojiet mīklu ar sviestu ieziestā cepšanas formā. Ļaujiet mīklai atkal uzrūgt apmēram stundu. Cep līdz 170 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 45–50 minūtes.
4. Izņemiet kūku no cepšanas formas un ļaujiet atdzist. Stikla traukā ūdens peldē izkausējiet sasmalcinātu balto šokolādi, pievienojiet un iemaisiet cepamo eļļu. Ar karoti pārlejiet kūku ar izveidoto glazūru. Pārkaisiet ar mandeļu šķēlītēm un smalki sagrieztu šokolādi.