5 € DāvanaReģistrācijaPieteikties5 € DāvanaGrozs
Sākums Sākums Iedvesma

Gardi ēdieni vasaras grilēšanas sezonai

autore: Diāna Oana (@cantboilanegg)

_

Grilēšanas sezona dārzā vai terasē sit augstu vilni! Saulainās dienas tā vien aicina sagatavot grilu, pagatavot sulīgu šašliku un sagādāt ledainus dzērienus.

Lai jums netrūktu idejas šādām dienām, kulinārijas blogere Diāna Oana (@cantboilanegg) ir sagatavojusi īpaši gardas rumāņu receptes kā veģetāriešiem, tā gaļas mīļotājiem.

Gaļas iesmiņi

Maltās gaļas iesmiņi ir lieliski piemēroti grilēšanai. Jūsu ģimenei un draugiem tie noteikti garšos! Sekojiet līdzi norādēm un pārsteidziet savus mīļos.

Sastāvdaļas:

• 300 g maltas cūkgaļas vai jēra gaļas (vislabāk izvēlēties treknu gaļu);
• 300 g maltas liellopa gaļas;
• 150 ml liellopa buljona;
• 3–4 ķiploka daiviņas;
• 50 ml minerālūdens;
• zobu bakstāmie.

Garšvielas: 1 tējkarote sāls un ½ tējkarotes melno piparu, maltas paprikas, maltas asās paprikas, maltu smaržīgo piparu un cepamās sodas.

Pagatavošana:

1. Lai pagatavotu liellopa buljonu, liellopu gaļas kaulus uz lēnas uguns vāra stipri sālītā ūdenī. Spiediena katls šo darbu paveiks vēl ātrāk.
2. Smalki sagriež ķiplokus un samaisa tos ar atdzesēto liellopa buljonu.
3. Sajauc abu veidu malto gaļu, pievieno garšvielas un mīca ar rokām vai virtuves kombainā, lēnām pievienojot liellopa buljonu. Mīklu mīca 12–15 minūtes.
4. Mīcīšanas beigās pievieno minerālūdeni.
5. Iegūto masu liek bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 12 stundām vai uz nakti.
6. No masas izveido nelielus, aptuveni 3 cm diametrā un 10–12 cm garas gaļas piciņas.
7. Katru gaļas piciņu uzdur uz zobu bakstāmā.
8. Gaļas iesmiņus novieto uz karsta grila (izvairieties no tiešas liesmas). Gaļu cep 2–3 minūtes no katras puses (varat izmantot grila knaibles). Tai ir jābūt ar kraukšķīgu garoziņu un sulīgu vidu.
9. Pasniedz karstu ar maizi un sinepēm.

Vistas iesmiņi ar dārzeņiem un desiņām

Vēl viens vasarīgs ēdiens ir vistas iesmiņi ar dārzeņiem un desiņām. – tas ir īpaši populārs Rumānijā.

Sastāvdaļas:

• 300 g kūpinātas desiņas;
• 300 g vistas krūtiņas;
• dārzeņi (paprika, sīpoli, cukīni);
• iesmiņi.

Marināde: 30 ml olīveļļas, 3 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas, 3 ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes krējuma ar balzametiķi, 1 ēdamkarote Vorčesteras mērces, 1 ēdamkarote brūnā cukura, 3 ķiploka daiviņas, 1 tējkarote sāls, ½ tējkarotes piparu.

Pagatavošana:

1. Lielā bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas.
2.Vistas krūtiņu sagriež 3–4 cm kubiņos un liek bļodā ar iepriekš sagatavoto marinādi.
3. Lai vistas krūtiņa būtu sulīga, kubiņus atstāj uz 30 minūtēm ledusskapī marinēties.
4. Desiņas, dārzeņus un vistas kubiņus sagriež 2 cm biezās šķēlēs.
5. Uz iesmiņiem uzdur desiņu, dārzeņu, vistas gabaliņus dažādā secībā.
6. Iesmiņus liek uz karsta grila, pagriežot uz otru pusi ar grila knaiblēm, līdz kamēr gaļa ir apbrūnējusi.

Sēnes ar sieru un dillēm

Ja jūsu radu vai draugu lokā ir veģetārieši, neaizmirstiet palutināt arī viņus! Izmēģiniet šo gardo sēņu recepti.

Sastāvdaļas:

• 12-15 sēnes;
• 200 g fetas siera;
• 1 ola;
• pāris dilles;
• svaigi malti pipari.

Pagatavošana:

1. Sēnes uzmanīgi nomazgā un nosusina.
2. Bļodā liek olu un pievieno sieru. Jāmaisa, līdz tiek iegūta viendabīga masa.
3. Sasmalcina dilles un pievieno tās olai un sieram. Fetas siers ir pietiekami sāļš, tāpēc nav nepieciešams pievienot papildu sāli.
4. Katru sēni piepilda ar olas, siera un diļļu maisījumu. Apkaisa ar svaigi maltiem pipariem
5. Cep uz sakarsēta grila 12–15 minūtes vai līdz sēnes iegūst zeltaini brūnu krāsu.